Sábado, 19 Marzo 2016 18:04

Entrevista a JOSEP CORTADA VILA, Director General de la Fundació FC Barcelona Destacado

Escrito por RAMON VILAJOSANA
Valora este artículo
(0 votos)
JOSEP CORTADA VILA, Director General de la Fundació FC Barcelona JOSEP CORTADA VILA, Director General de la Fundació FC Barcelona InfoTalQual

Des de l’any 2010, Josep Cortada Vila ocupa el càrrec de Director General de la Fundació FC Barcelona. Anteriorment havia treballat al Departament d’Acció Social de la Generalitat de Catalunya com a responsable de Projectes Estratègics. Nascut a Banyoles ara fa 40 anys, Cortada és llicenciat en Ciències Empresarials i Màster en Gestió a ESADE. El màxim dirigent de la Fundació social del Barça ens parla, entre d’altres temes, de la campanya “Tant se val d’on venim”, una iniciativa benèfica per als refugiats que busquen asil lluny del seu país.

 

Com va sorgir la idea d’impulsar aquesta campanya i quina valoració en feu?

Quan va començar la crisi dels refugiats, la majoria dels grans clubs d’Europa van voler aportar les seves donacions econòmiques. Nosaltres volíem anar un pas més enllà, tractant d’implicar a tot el barcelonisme en el sentit més ampli. La campanya està orientada en tres grans blocs: la captació de diners, la sensibilització amb el problema i la integració social dels nouvinguts. Pel que fa a la recaptació econòmica, la valoració és molt positiva. Gràcies a la col·laboració i les aportacions de proveïdors, patrocinadors, penyistes i massa social del club, hem aconseguit una suma de diners que la Creu Roja de Catalunya destinarà per ajudar els refugiats. 

Parlava també de la part més humana i social de la iniciativa.

Per a nosaltres, aquestes dues parts són tan importants com l’econòmica. D’una banda, la campanya també promou valors de sensibilització, mirant de conscienciar la societat sobre la greu situació per la que travessa tota aquesta gent. Mitjançant insercions a la premsa i a les xarxes socials, mirem de transmetre missatges per fer entendre que els refugiats són persones que s’han vist obligades a marxar del seu país per sobreviure.  És possible que, quan arribin, puguin ser percebuts com a competidors en les ajudes per als sectors més necessitats. No obstant, els que vegin els refugiats com una amenaça hauran de ser capaços d’entendre la motxilla que porten a sobre. I en aquest sentit treballa la tercera pota de la campanya, en la integració social de tots aquests futurs nouvinguts.

El futbol, un cop més, actua com a eix integrador.

Sí, així és. El futbol és l’esport més conegut del món i per això genera tants nexes d’unió, perquè és com un llenguatge universal que no entén ni de fronteres, ni d’ideologies ni de classes socials. En aquest mateix sentit, el barcelonisme també actua com a eina d’integració. La nostra idea és aprofitar el teixit penyístic per portar a terme una part d’aquesta funció. I és que, com ja s’ha fet altres vegades, les penyes reben amb els braços oberts als immigrants, siguin de la procedència que siguin, per compartir activitats i gaudir de l’afició pel futbol, i pel Barça. A part, des de la Fundació, conjuntament amb l’administració, ja fa un temps que desenvolupem altres projectes d’integració, com és el cas del Futbol Net. Actualment, estem implementant aquest programa a 51 països, així com a 25 ciutats catalanes i 5 barris de Barcelona. A través dels valors de l’esport, oferim ajudes a nois d’entre 10 i 17 anys i preveiem que quan arribin els refugiats també es podran beneficiar d’aquests tipus d’iniciativa.

En quin punt es troba la campanya?

Des del principi, com era d’esperar, la resposta va ser molt positiva, amb una gran participació. Mica en mica, però, el tema dels refugiats es va anar apaivagant i la campanya s’ha quedat en un punt de “stand-by”. La feina que hem fet fins ara ens permet estar preparats per actuar davant d’una arribada massiva de refugiats. Com que no depèn de nosaltres, sinó de les decisions dels governs europeus, ens estem plantejant moure fitxa i fer alguna acció d’ajuda directa a l’estranger. Actualment, estem estudiant la possibilitat d’enviar ajuda humanitària a algun país proper a Síria, com podria ser el cas del Líban, on el 25% de la població és refugiada siriana.

Què porta al Barça a realitzar aquesta funció solidària?

Bàsicament, perquè som més que un club. El Barça va molt més enllà dels èxits esportius. Som un club que molts cops actua a nivell de país, representant Catalunya arreu del món i, a part de tot això, el FC Barcelona també és conegut per la seva vessant social. Això ens diferencia de qualsevol altre club, gràcies a les tasques que realitzem des de la Fundació  i el teixit social, promovent l’educació a través de l’esport amb valors com la solidaritat, el treball en equip, l’esforç, la humilitat, etc. 

Els jugadors del primer equip de futbol en representen un bon exemple?

Tenim una gran sort de comptar amb figures futbolístiques que, a part de ser els millors jugadors del món, representen a la perfecció els valors humans i educatius que ens proposem difondre des de la Fundació. Jugadors com Messi, Iniesta o Neymar ens fan encara més creïbles i això és molt positiu perquè tots ells són referents per molts infants de tot el món.

No troba que el polèmic patrocini de Qatar pot contradir tots aquests valors?

És un tema que genera una certa controvèrsia perquè, al cap i a la fi, dins del negoci del futbol, si volem que el Barça continuï mantenint aquesta excel·lència esportiva, el club ha d’intentar maximitzar els seus ingressos. Mantenir una plantilla com la del primer equip, a més de les altres seccions, el planter, la Masia, i totes les estructures del club, implica uns costos molt elevats. Per tant, és el departament de màrqueting qui té la responsabilitat de gestionar aquests ingressos econòmics per tal de captar als millors patrocinadors i poder disposar dels jugadors més bons per competir entre els millors clubs. Tot i així, des de la Fundació ens quedem amb l’actitud que transmeten els propis jugadors, més enllà del patrocini que puguin portar escrit a les seves samarretes.

Fins quin punt creu que és important la integració en el context actual?

Jo penso que la solidaritat és un aspecte bàsic en qualsevol model de societat que vulgui viure en harmonia. Aquesta integració s’hauria de perseguir tant a nivell global com local. Per una banda, hem de ser conscients que vivim en un món definit i cal que ens ajudem els uns als altres. Col·laborant a través de campanyes solidàries, els països més desenvolupats hem de remar en la mateixa direcció per eliminar les desigualtats que existeixen encara avui dia. D’altra banda, a nivell local, amb la crisi dels últims anys s’han accentuat les diferències econòmiques i cada cop hi ha més gent que necessita ajuda. En certa mesura, cada un de nosaltres som corresponsables de contribuir a que aquest entorn més proper pugui tirar endavant, construint així una societat més justa per a les properes generacions.

Considera que la societat catalana és solidària?

Sense cap mena de dubte. La solidaritat que existeix a Catalunya es demostra cada cop que es porta a terme una campanya benèfica. Per tots és conegut l’èxit que, any rere any, assoleix la Marató de TV3, així com la recollida d’aliments que es fa en el Gran Recapte o bé les iniciatives d’ajuda humanitària, com ara la de “Tant se val d’on venim”. Crec que tant els catalans com els aficionats blaugranes portem la solidaritat com un valor intrínsec en la nostra manera de ser.

كيف خرجت هذه الفكرة "حملة التضامن مع الاجئين " وما هو تقييمكم

عندما بدأت أزمة اللاجئين، فإن معظم الأندية الكبرى في أوروبا بدئت تقدم تبرعات كبيرة. أردنا أن تذهب أبعد من ذلك، في محاولة لإشراك جميع انصار برشلونة بأوسع معانيها. وتركز الحملة على ثلاثة مجالات رئيسية هي: جذب الأموال والوعي بمشكلة الاندماج الاجتماعي للمهاجرين. و التقييم الاقتصادي الذي هو  أمر ايجابي جدا. وتشارك فيه جميع مستويات النادي (مقدمين، والجهات الراعية، المؤيدين والفاعلين الاجتماعين أيضا) في المبادرة، من جهة ثانية و بفضل تعاون ومساهمة  اطراف عديدة فقد حققنا مداخيل مهمة كالمبلغ المهم الذي قدمه  الصليب الأحمر للمساعدة المخصصة لمساعدة ا لاجئين. كما الفت النضر الى   الجانب الاجتماعي والإنساني للمبادرة. نعم، لأن التبرعات قد تكون أكثر وضوحا، ولكن بالنسبة لنا لاتقل أهمية . من ناحية اخرى ,حملة لا يهم من أين أتينا أيضا تعزز الوعي بالقيم، في محاولة لتحسيس الرأي العام بهذه المشكلة الخطيرة و أن هؤلاء الناس يعانون. من خلال الاعلانات في الصحافة وعلى الشبكات الاجتماعية، ونحن نحاول إيصال رسائل أن اللاجئين هم بشر أجبروا على مغادرة بلدهم من أجل البقاء. فمن الممكن عندما يصلون،  أن ينظر إليها على أنهم المنافسين على  المساعدات الاجتماعية لأفقر القطاعات. ومن يرى اللاجئين باعتبارهم تهديدا, عليه ان يدرك  أنهم اناس يحملون على ظهورهم حمل صعب. ومن هذا المنطلق تنطلق الحملة، كما نعمل على

التكامل الاجتماعي لجميع هؤلاء المحتملين القادمين الجدد . نحن نتوقع  تدفق أعداد كبيرة من اللاجئين، وذلك من خلال القيم الرياضية بشكل عام والنادي على وجه الخصوص، يجب أن يكون على استعداد لمعرفة كيف سيتم استقبالهم. كرة القدم، تعمل مرة أخرى باعتبارها تكامل مركزي. نعم،  كرة القدم هي الرياضة الأكثر شعبية في العالم، وهذا يساعد على خلق العديد من الروابط التي تربط بين الشعوب، لأنه مثل لغة عالمية لا تعرف الحدود، أو  الأيديولوجيات أو الطبقات الاجتماعية. في هذا المعنى، يتصرف برشلونة أيضا كأداة لتحقيق التكامل. فكرتنا هي استخدام أنصار الفريق لتنفيذ جزء من هذه الوظيفة. و، كما حدث في مرات أخرى، واستقبال المهاجرين بأذرع مفتوحة، أيا كان مصدرها . وبالإضافة إلى ذلك، فالمؤسسة، جنبا إلى جنب مع الإدارة، و لفترة من الوقت نعمل على تطوير مشاريع التكامل الأخرى مثل كرة القدم نت. حاليا، نحن ننفذ هذا البرنامج في 51 بلدا و 25 مدينة في خمس مناطق من برشلونة و كاتالونيا. من خلال القيم الرياضية، وتقديم المساعدات لأطفال تتراوح أعمارهم بين 10 و 17 عاما، ونحن نتوقع مع وصول اللاجئين أيضا يمكن أن يستفيدوا من هذا النوع من المبادرات.

 في اي نقطة تقف الأن الحملة؟ 

من البداية، كما هو متوقع، كانت الاستجابة إيجابية للغاية، وكان على درجة من القبول والمشاركة عالية جدا.  ومع ذلك فنحن الآن في مرحلة تتسم بالانتضاروالتهدئة . العمل الذي قمنا به حتى الآن يسمح لنا أن نكون على استعداد لإستقبال  أعداد كبيرة من اللاجئين، ونحن نفكر في التحرك واتخاذ إجراءات الدعم المباشر في الخارج.  ندرس حاليا إمكانية إرسال المساعدات الإنسانية إلى البلاد بالقرب من الحدود السورية، ربما الى لبنان، حيث 25٪ من اللاجئين السوريين.

 

 ما الذي دفع البرشلونة لأداء هذه الوظيفة التضامنية؟ 

 لأننا أكثر من مجرد نادي. النجاح الرياضي لبرشلونة وراءه ما وراءه. و نطمح للوصول الى ما بعد الإنجازات الرياضية  وغالبا ما نعمل على مستوى البلاد، واقصد كتالونيا وفي جميع أنحاء العالم، بغض النظر عن كل هذا، من المعروف أن نادي برشلونة أيضا يهتم بالجانب الاجتماعي. هذا يفرق بيننا وبين أي ناد آخر، وذلك بفضل ما نقوم به من رسم النسيج الاجتماعي داخل المؤسسة وتعزيز التعليم من خلال القيم الرياضية مثل التضامن والعمل الجماعي والجهد والتواضع، إلخ 

لاعبي الفريق الأول هم خير مثال على هذه القيم؟

 نحن محظوظون أن يكون لنا شخصيات جد معروفة في عالم كرة القدم العظيمة,  إلى جانب كوننا نضم أفضل الاعبين في العالم و الذين يقومون بنشر القيم الإنسانية المثالية والتعليم . و كمثال ميسي وانيستا ونيمار تجعلنا أكثر مصداقية وهذا أمر إيجابي للغاية لأنهم شخصيات لها تأثير في مخيلة  الكثير من الأطفال في جميع أنحاء العالم

ما رائيكم في النقاشات التي تدور حول الرعاية المثيرة للجدل لدولة قطر وهل تتناقض مع هذه القيم؟

نعم إنها قضية ولدت  الجدل، لكن في النهاية و في مجال كرة القدم، إذا كنا نريد للنادي مواصلة التفوق الرياضي ، علينا ان نزيدمن المداخيل. الحفاظ على القالب  الذي يمتلكه الفريق الأول بالإضافة إلى الأقسام الأخرى، والشباب،  وجميع هياكل النادي، ينطوي على تكاليف عالية جدا. ولذلك، فإن إدارة التسويق لديها مسؤولية إدارة هذه المداخيل من أجل استقطاب أفضل الجهات الراعية للاعبين ألاكثر مقدرة على التنافس بين أفضل الأندية. ومع ذلك،فنحن كنادي نقيم خصال و مواقف  اللاعبين الخاصة اكثر من  رعاية جهة ما مكتوب اسمها على قمصانهم . 

إلى أي مدى تعتقد أنه من المهم دمج الثقافات في عالم اليوم؟

 أعتقد أن التضامن هو أحد الجوانب الرئيسية في أي نموذج من المجتمع الذي نريد أن نعيش فيه في وئام، وبالتالي، يتعين علينا أن نحاول المساعدة في دمج جميع أولئك الذين هم في الصعوبات. هذا التكامل ينبغي السعي اليه  على المستويين, العالمي والمحلي. فمن ناحية، يجب علينا أن ندرك أننا نعيش في عالم بدون حدد ، و على جميع الثقافات أن تعيش معا في سلام، يجب علينا أن نساعد بعضنا البعض. العمل من خلال الحملات الخيرية، يتعين على الدول المتقدمة إلى الإصطفاف في نفس الاتجاه للقضاء على الفوارق الاجتماعية والاقتصادية التي لا تزال موجودة  اليوم على كوكبنا. 

Inicia sesión para enviar comentarios

BARCELONA

Desalojan un piso en Barcelona para convertirlo en alquiler turístico

Desalojan un piso en Barcelona para convertirlo en alquiler turístico

El pasado miércoles 14 de junio. Seis furgonetas de los Mossos tienen cortada la calle Parlament en Barcelona. Se trata, de nuevo, de un deshaucio. Las víctimas son, como casi siempre, una familia del barrio de Raval con dos hijos, que no puede hacer frente a la nueva subida del alquiler, pensada por y para los turistas.

Activistas Musulmanas de Catalunya acusan a Cuatro de Islamofobia

“Se nos propone hablar en los términos impuestos por los Medios de Comunicación, protagonistas y relatores únicamente de aquello que les interesa, con el objetivo de poner en “show” todo aquello relacionado con las mujeres y el Islam”, fue una de las conclusiones a las que llegó un grupo de mujeres activistas de la comunidad musulmana en Catalunya, luego de analizar la invitación del periodista nombrado Aben Humeya a participar en el programa Pasaporte Pampliega, transmitido por Cuatro Televisión.

Fotos: tarde de integración para jóvenes recién llegados a Barcelona

Con el objetivo de potenciar la integración, el centro social Darna se desplazó a la playa Bogatell junto a un grupo de jóvenes que integran el equipo a de Fútbol Sala de la mencionada organización.

Video: una pelea con cuchillos en el Raval de Barcelona

Batalla a machetazos en el Raval. La Guardia Urbana ya los ha detenido. pic.twitter.com/n8eXpTHRkO — Toni Muñoz (@tonimunoz) April 10, 2018