Miércoles, 01 Julio 2015 17:59

La terrassenca Laia Carbonell guanya el premi Amadeu Oller de poesia

Escrito por 
Valora este artículo
(0 votos)
L'autora Laia Carbonell L'autora Laia Carbonell Anna Muñoz Curcó

La 51a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller ha guardonat Finlàndia, poemari escrit per la terrassenca Laia Carbonell. 

El passat 16 de juny es va fer públic que la guardonada en la 51a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller, que premia a joves poetes catalans (menors de 30 anys), seria per la terrassenca Laia Carbonell pel seu poemari Finlàndia

Laia Carbonell, un cop acabats els estudis de periodisme i de literatura comparada, va marxar a Tampere (Finlàndia) buscant noves oportunitats i noves experiències. A Tampere hi va residir durant un any (2011-2012) i va treballar d'assistent personal de la Christi. L'obra, el seu primer poemari, és un recull de poemes sobre l'experiència de l'autora al país nòrdic, que a més, venen acompanyats d'obres musicals: "el poemari és un reflex dels meus sentiments i de les meves vivències i de l'experiència laboral allà". 

L'autora ha rebut il·lusionada el premi, el qual considera "una oportunitat i una injecció d'energia que m'anima a seguir escribint, el premi dóna valor literari al que estàs fent". Sense dubte el Premi Amadeu Oller per a Poetes Inèdits, un dels més antics que s'atorguen en llengua catalana, és una oportunitat per als joves poetes, un trampolí per difondre autors nous. De fet, el premi consisteix en la publicació del poemari guardonat, com ha estat el cas de l'autora terrassenca. 

David Castillo i Buïls, el president del jurat, va dir sobre l'obra: "és un llibre d'una unitat lluminosa, ple d'esperança i intel·ligència, realista i discretament sentimental. (...) Finlàndia és un llibre per recordar". Maria Isabel Pijoan i Picas, una altra membre del jurat, va comentar: "llibre suggeridor i evocador, Finlàndia és un camí iniciàtic, capaç de menar-nos al desglaç de l'ànima gràcies al foc poderós de l'amor".  

El Premi Amadeu Oller és el segon premi que rep Finlàndia, després de rebre el 2013 el segon premi de poesia Joan Duch de Juneda. A més del poemari guardonat, Carbonell ha escrit el conte infantil La granota blava per a la Fundació ASPASIM, a més de col·laborar també en l'autoedició del llibre A les vuit al Raval sobre l'experiència del 15M a Terrassa, i que aquest estiu torna a presentar-se al públic a través de la Xarxa de Biblioteques públiques de Terrassa. 

De cara al futur, Carbonell té nous poemes escrits que no estan en cap recull, a més de presentar "Finlàndia" al públic, potser a la llibreria Synusia (Ateneu Candela).

 

Aquí un dels poemes recullits a Finlàndia

El dia del meu casament

El dia del meu casament

se sentiran paraules

com mamita relindo,

patxoca o cofoia.

En comptes d'un vals,

ballarem cúmbia.

La part de la núvia

dirà que està preciosa

però pensarà:

"llàstima que ell sigui sudaca i

ella no li parli en català".

Sort que l'àvia s’ho agafarà bé:

 

"Com a mínim no és negre."

Acompanyament: Vicentico, Los caminos de la vida

 

Inicia sesión para enviar comentarios

BARCELONA

Mercenarios Islamofóbos

Mercenarios Islamofóbos

 En un gran trabajo organizado por de Justicia y paz(JP) de Barcelona, sobre Como combatir los prejuicios islamófobos en cuatro jornadas durante el mes de Octubre del año 2017, con colaboración de varias asociaciones incluido el Ayuntamiento de Barcelona.

El presidente Puigdemont recibe hoy una delegación parlamentaria internacional. Ningún país árabe presente, Israel si.

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, recibe hoy una delegación parlamentaria internacional invitada por el Consejo de Diplomacia Pública de Catalunya (Diplocat) para hacer el seguimiento al referéndum del domingo sobre el terreno.

Terrorismo en Barcelona “la administración sigue mirando al otro lado”

La consejera de Gobernación, Meritxell Borràs, y el director general de Asuntos Religiosos, Enrique Vendrell, se reunieron el 21 de septiembre, por primera vez, y de una maniera oficial, desde los atentados yihadistas del 17 de agosto, con personas de la comunidad musulmana y agentes que trabajan en temas de inmigración, entre ellas, Mohamed el Ghaidouni, presidente de UCIDCAT, Mohamed Chaib, presidente de la fundación Ibn Battuta y Salwa el Gharbi, miembro de la asociación Afkar.

Un acto vandálico con un líquido irritante obliga a cerrar la estación de Lesseps, Barcelona

La línea 3 del metro de Barcelona ha dejado de funcionar este viernes a primera hora de la tarde entre Lesseps y Diagonal. El motivo es que se ha encontrado un líquido verde sospechoso en la cabina de un convoy que ha obligado a avisar al equipo de los TEDAX para que lo analicen. El conductor ha resultado afectado con una irritación leve en los ojos.