Miércoles, 01 Julio 2015 17:59

La terrassenca Laia Carbonell guanya el premi Amadeu Oller de poesia

Escrito por 
Valora este artículo
(0 votos)
L'autora Laia Carbonell L'autora Laia Carbonell Anna Muñoz Curcó

La 51a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller ha guardonat Finlàndia, poemari escrit per la terrassenca Laia Carbonell. 

El passat 16 de juny es va fer públic que la guardonada en la 51a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller, que premia a joves poetes catalans (menors de 30 anys), seria per la terrassenca Laia Carbonell pel seu poemari Finlàndia

Laia Carbonell, un cop acabats els estudis de periodisme i de literatura comparada, va marxar a Tampere (Finlàndia) buscant noves oportunitats i noves experiències. A Tampere hi va residir durant un any (2011-2012) i va treballar d'assistent personal de la Christi. L'obra, el seu primer poemari, és un recull de poemes sobre l'experiència de l'autora al país nòrdic, que a més, venen acompanyats d'obres musicals: "el poemari és un reflex dels meus sentiments i de les meves vivències i de l'experiència laboral allà". 

L'autora ha rebut il·lusionada el premi, el qual considera "una oportunitat i una injecció d'energia que m'anima a seguir escribint, el premi dóna valor literari al que estàs fent". Sense dubte el Premi Amadeu Oller per a Poetes Inèdits, un dels més antics que s'atorguen en llengua catalana, és una oportunitat per als joves poetes, un trampolí per difondre autors nous. De fet, el premi consisteix en la publicació del poemari guardonat, com ha estat el cas de l'autora terrassenca. 

David Castillo i Buïls, el president del jurat, va dir sobre l'obra: "és un llibre d'una unitat lluminosa, ple d'esperança i intel·ligència, realista i discretament sentimental. (...) Finlàndia és un llibre per recordar". Maria Isabel Pijoan i Picas, una altra membre del jurat, va comentar: "llibre suggeridor i evocador, Finlàndia és un camí iniciàtic, capaç de menar-nos al desglaç de l'ànima gràcies al foc poderós de l'amor".  

El Premi Amadeu Oller és el segon premi que rep Finlàndia, després de rebre el 2013 el segon premi de poesia Joan Duch de Juneda. A més del poemari guardonat, Carbonell ha escrit el conte infantil La granota blava per a la Fundació ASPASIM, a més de col·laborar també en l'autoedició del llibre A les vuit al Raval sobre l'experiència del 15M a Terrassa, i que aquest estiu torna a presentar-se al públic a través de la Xarxa de Biblioteques públiques de Terrassa. 

De cara al futur, Carbonell té nous poemes escrits que no estan en cap recull, a més de presentar "Finlàndia" al públic, potser a la llibreria Synusia (Ateneu Candela).

 

Aquí un dels poemes recullits a Finlàndia

El dia del meu casament

El dia del meu casament

se sentiran paraules

com mamita relindo,

patxoca o cofoia.

En comptes d'un vals,

ballarem cúmbia.

La part de la núvia

dirà que està preciosa

però pensarà:

"llàstima que ell sigui sudaca i

ella no li parli en català".

Sort que l'àvia s’ho agafarà bé:

 

"Com a mínim no és negre."

Acompanyament: Vicentico, Los caminos de la vida

 

Inicia sesión para enviar comentarios

BARCELONA

" Os felicito vuestro hijo ha muerto como mártir en Siria"

" Os felicito vuestro hijo ha muerto como mártir en Siria"

El ayuntamiento de Hospitalet  organizó ayer  el martes 13 de diciembre,  jornada sobre la prevención de radicalización a nivel local, el evento entra en el marco del proyecto LIAISE  (Local Institutions Against Extremism/Instituciones Locales frente al Extremismo),  apoyado por European Forum Urban Security, y es la continuación el proyecto LIAISE finalizado en 2016 y a través del cual se publicó Prevenir y combatir la radicalización a nivel local. En esta jornada ha dado su testimonio Saliha Ben Ali , la madre del Belga Sabri que murió en Siria 2013.

Una federación pro el partido socialista marroquí, quiere sacar provecho de la manifestación de hoy en apoyo a Palestina

Hoy a las siete de la tarde, está convocada una manifestación en Barcelona para condenar y rechazar la decisión de Donald Trump, del pasado día 6 de diciembre de reconocer unilateralmente Jerusalén como capital de Israel y trasladar allí la embajada de EEUU. El evento será organizado Desde la Comunidad de Palestina de Catalunya. Parece todo normal, hasta ayer cuando una organización desconocida llamada federación de asociaciones marroquíes en España, saco un comunicado convocando la manifestación como organizadores.

TARJETA NUEVA DE BARCELONA PARA EXTRANJEROS IRREGULARES

Es un documento de vecindad exclusivo para los vecinos de la ciudad de Barcelona.  Es un documento que tiene como objetivo reforzar la posibilidad de acreditar la integración de las personas inmigradas de la ciudad.  Es un documento que se puede aportar en procedimientos de expulsión o ingreso en centros de internamiento de extranjeros (CIE) para que jueces y tribunales lo tengan presente en sus decisiones. 

Decenas de personas se manifiestan en Barcelona por la liberación de los presos del Hirak en Marruecos

Después de la multitudinaria manifestación concurrida este sábado por las calles de la ciudad alemana de Düsseldorf convocada por Movimientos de Apoyo al Hirak Rif en Europa, este domingo y, una vez más, decenas de ciudadanos de origen marroquí han vuelto a salir a manifestarse por las calles de Barcelona, bajo lemas de “libertad” “dignidad” y “justicia” y para exigir la liberación de los cientos de detenidos en la región marroquí del Rif y que se hagan reales y efectivas las exigencias en derechos sociales básicos y legítimos.