Miércoles, 01 Julio 2015 17:59

La terrassenca Laia Carbonell guanya el premi Amadeu Oller de poesia

Escrito por 
Valora este artículo
(0 votos)
L'autora Laia Carbonell L'autora Laia Carbonell Anna Muñoz Curcó

La 51a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller ha guardonat Finlàndia, poemari escrit per la terrassenca Laia Carbonell. 

El passat 16 de juny es va fer públic que la guardonada en la 51a edició del Premi de Poesia Amadeu Oller, que premia a joves poetes catalans (menors de 30 anys), seria per la terrassenca Laia Carbonell pel seu poemari Finlàndia

Laia Carbonell, un cop acabats els estudis de periodisme i de literatura comparada, va marxar a Tampere (Finlàndia) buscant noves oportunitats i noves experiències. A Tampere hi va residir durant un any (2011-2012) i va treballar d'assistent personal de la Christi. L'obra, el seu primer poemari, és un recull de poemes sobre l'experiència de l'autora al país nòrdic, que a més, venen acompanyats d'obres musicals: "el poemari és un reflex dels meus sentiments i de les meves vivències i de l'experiència laboral allà". 

L'autora ha rebut il·lusionada el premi, el qual considera "una oportunitat i una injecció d'energia que m'anima a seguir escribint, el premi dóna valor literari al que estàs fent". Sense dubte el Premi Amadeu Oller per a Poetes Inèdits, un dels més antics que s'atorguen en llengua catalana, és una oportunitat per als joves poetes, un trampolí per difondre autors nous. De fet, el premi consisteix en la publicació del poemari guardonat, com ha estat el cas de l'autora terrassenca. 

David Castillo i Buïls, el president del jurat, va dir sobre l'obra: "és un llibre d'una unitat lluminosa, ple d'esperança i intel·ligència, realista i discretament sentimental. (...) Finlàndia és un llibre per recordar". Maria Isabel Pijoan i Picas, una altra membre del jurat, va comentar: "llibre suggeridor i evocador, Finlàndia és un camí iniciàtic, capaç de menar-nos al desglaç de l'ànima gràcies al foc poderós de l'amor".  

El Premi Amadeu Oller és el segon premi que rep Finlàndia, després de rebre el 2013 el segon premi de poesia Joan Duch de Juneda. A més del poemari guardonat, Carbonell ha escrit el conte infantil La granota blava per a la Fundació ASPASIM, a més de col·laborar també en l'autoedició del llibre A les vuit al Raval sobre l'experiència del 15M a Terrassa, i que aquest estiu torna a presentar-se al públic a través de la Xarxa de Biblioteques públiques de Terrassa. 

De cara al futur, Carbonell té nous poemes escrits que no estan en cap recull, a més de presentar "Finlàndia" al públic, potser a la llibreria Synusia (Ateneu Candela).

 

Aquí un dels poemes recullits a Finlàndia

El dia del meu casament

El dia del meu casament

se sentiran paraules

com mamita relindo,

patxoca o cofoia.

En comptes d'un vals,

ballarem cúmbia.

La part de la núvia

dirà que està preciosa

però pensarà:

"llàstima que ell sigui sudaca i

ella no li parli en català".

Sort que l'àvia s’ho agafarà bé:

 

"Com a mínim no és negre."

Acompanyament: Vicentico, Los caminos de la vida

 

Inicia sesión para enviar comentarios

BARCELONA

El hospital clínic de Barcelona quita de la lista de espera de trasplante, a un paciente por falta de permiso de residencia

El hospital clínic de Barcelona quita de la lista de espera de trasplante, a un paciente por falta de permiso de residencia

Un hombre padece desde hace 17 años de riñón y páncreas. Desde febrero va al Hospital Clínic de Barcelona para la preparación (pruebas y análisis) de un trasplante de riñón. Al paciente se le confirmó en marzo que está en lista de espera, y se le notifica que el trasplante se llevaría a cabo en diciembre. A finales de junio, pero, el Coordinador de Trasplantes del centro médico les avisa que ya no están a la lista de espera por falta de permisos.

Gava: heridos dos policías con arma larga

Un hombre armado con una arma larga que parece AK47 ha disparado de forma indiscriminada en los exteriores del tanatorio de Gavà. La policía ha detenido al asaltante a las 16.58 Según fuentes que estaban cerca de los hechos, el asaltante, llevaba barba e iba vestido con una camisa de cuadros, y ha huido con un Alfa Romeo 156 de color verde con la matrícula B6675VX y que habría sido encontrado en Canyelles. El Grupo de Intervención Especial de los Mossos d’Esquadra está rastreando la zona acompañado por un helicóptero desde el aire.

Sant Feliu se echa a la calle en contra de la islamofobia.

Entidades y colectivos del municipio se unen en la plataforma "Sant Feliu por la convivencia y contra el racismo", para plantar cara a una campaña dirigida desde la ultraderechista Democracia Nacional, que se opone al traslado de un centro de culto musulmán. El pasado 29 de Junio tuvo lugar una concentración con motivo de la presentación en el pleno municipal del manifiesto de la plataforma y una moción al respecto, donde los grupos municipales dieron apoyo al texto por unanimidad, excepto el Partido Popular.

La sociedad civil se organiza para combatir las amenazas del radicalismo

La asociación cultural Darna, fundada hace 3 meses y CISEG, la Comunidad de Inteligencia y Seguridad Global, han firmado un convenio este jueves 29 de junio de 2017 por la tarde. La pretensión de esta afiliación es la de unir a los profesionales del campo de la inteligencia social  y agentes civiles para hacer frente a las amenazas de radicalismo